Heb ik een trauma?

Heb ik een trauma?

Heb ik een trauma?

“Heb ik een trauma?” Deze vraag wordt me vaak gesteld. Het zorgt er direct voor dat mijn interesse is gewekt. Wat gaat iemand vertellen?
Uit ervaring weet ik inmiddels dat er vaak al het nodige eigen onderzoek is gedaan. Zonder echt resultaat. Anders zou de vraag niet bij mij terecht komen.
Het vraagt moed om de volgende stap te zetten en je hulpvraag bij een expert neer te leggen. 

Geen eenvoudig antwoord

Helaas is er geen eenduidig, laat staan eenvoudig, antwoord op de vraag “Heb ik een trauma”. Iedereen reageert op zijn of haar eigen manier.
Maar feit is wel dat er veel mensen rondlopen met klachten waar ze ècht last van hebben. Hebben al deze mensen dan een trauma?

Na het lezen van dit artikel weet je wel welke emoties en klachten bij een trauma horen en kun je beter bepalen of jij zelf een trauma hebt.

 
Wat is een trauma?

Een trauma ontstaat door een heftige gebeurtenis uit het recente verleden, of al langer terug. Na zo’n overweldigende ervaring, waarin alles te snel, te onverwachts en te plotseling was, krijg je te maken met verschillende emoties.

 
Emoties die horen bij trauma
  • Verdriet
  • Angst
  • Hulpeloosheid
  • Je afsluiten en/of afgesloten voelen
  • Schuldgevoelens
  • Boosheid

Deze emoties zijn normaal en horen vanzelf minder te worden, tot ze helemaal verdwijnen.
Niet iedereen heeft last van alle emoties. De cocktail van emoties is voor iedereen verschillend. Dat maakt het lastig.

Wanneer heb je een trauma?

Als deze klachten blijven aanhouden, spreek je van een trauma.
Je hebt herbelevingen en nare gevoelens. De klachten zijn inmiddels van invloed op je levenskwaliteit. Je hoofd en je lichaam hebben de heftige gebeurtenis nog niet verwerkt.

Heb ik een trauma?

Als jij het gevoel hebt dat je klachten van invloed zijn op je dagelijks leven, kan het goed zijn dat je een trauma hebt.

Onderzoek de oorzaak van je trauma

Ga nog meer lezen over trauma, traumatherapie, traumaverwerking en de klachten die hierbij horen bij trauma. Zoek uit of je klachten bij een onverwerkte gebeurtenis horen.

Hier bijvoorbeeld: Chiara Sofia 

 
Moet ik in therapie?

Soms heb je hulp nodig om weer overzicht te krijgen. Dit is heel normaal. Zelfs het uitspreken van je hulpvraag kan al een last van je schouders zijn.
Met hulp van een therapeut leer je begrijpen wat je is overkomen en hoe hiermee om te gaan.  Je trauma moet verwerkt worden, om je leven weer in balans te krijgen. Je hoeft dit niet alleen op te lossen.

Kom in contact

Wil je hulp en begeleiding hierbij? Voel je vrij om contact met me op te nemen. Ik begeleid je zodat je daarna vrijer en meer ontspannen je leven kunt leiden.

Ik begeleid al ruim 23 jaar mensen die heftige ervaringen hebben gehad en daardoor klachten hebben zoals:

·      Herbelevingen

·      Nachtmerries

·      Stress

·      Angst

Hiervoor maak ik onder andere gebruik van brainspotting.

 
Tips & hulp

Op Instagram deel ik regelmatig Tips & Tricks, welke je kunnen helpen bij je eigen onderzoek. 

Je hoeft alleen maar even op het Instagram-icoon te klikken.

Clarisse Mirandolle

"

trauma expert // integratief therapeut // docent

Clarisse Mirandolle

Na het behalen van het VWO- en PABO diploma, was ik 10 jaar verbonden als klassenleerkracht aan de Vrije School te Zeist en Bussum.

In 1999 studeerde ik af aan de Nederlandse Academie voor Psychotherapie, als Integratief Kindertherapeute. Sindsdien werk ik als integratief kinder- en jeugdtherapeut.

Na het behalen van mijn diploma, ben ik onder andere gaan lesgeven op verschillende opleidingsinstituten aan therapeuten in opleiding:

– Nederlandse Academie voor Psychotherapie
– Ananta opleidingen
– Insituut CAM
– Academie voor Psychodynamica 

Daarnaast heb ik 9 jaar als docent bij het nascholingsinstituut BIvT (Bijscholing Instituut voor Therapeuten) gewerkt en gaf verschillende nascholingen.